Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezért nem szabad elzavarni a cukorkát kéregető gyerekeket...

Kis hazánkban is egyre inkább megtalálja helyét ünnepeink között a Halloween, s a mostani fiatal generációk már sajátjuknak tekintik a csoki-cukorka házaló ünneplést félelmetes jelmezekben. De vajon miért is házalunk cukorkáért? És miért kell mindehhez riogatni? És hogyan kerülnek képbe a töklámpások?

 

Az ünnep eredete a kelta pogány kultúrában keresendő, több mint 2000 évvel ezelőtt. Ők ugyanis ezen a napon, azaz október 31-én ünnepelték a nyár végét, az aratás és  betakarítás lázárását, kelta nyelven a Semhain-t. A kelta hiedelemvilág szerint azonban ezen az éjszakán volt a legvékonyabb a határvonal élők és holtak között, s ezért a  holtak szellemei vissza tudtak térni az élők világába, hogy démonok és tündérek kíséretében riogassák az embereket. A kelták erre válaszul ijesztő maskarákba öltöztek, hogy  megtévesszék és elriasszák a kóborló holt lelkeket. A kelták papjai, a druidák pedig sorra járták a házakat, hogy állati áldozatot vagy élelmet követeljenek a holtaknak, s  ahol nem adakoztak, ott bizony megátkozták a ház lakóit. Most már értjük ugye, hogy miért veszélyes elzavarni ilyenkor egy cukorkát kéregető kisfiút vagy kislányt!?

 

S hogyan sikerült ennek a szokás és hiedelemvilágnak fennmaradnia, sőt meghódítania az egész világot? A titok igen egyszerű: a keresztény világ vezetői felismerték, hogy  könnyebben megnyerhetőek a pogány népek a kereszténység számára, ha ősi ünnepeiket megőrzik, természetesen keresztény köntösbe bújtatva. Így tudatosan, pápai  rendelkezésre november 1-jét kinevezték „All Hallows Eve”-nek, azaz Mindenszentek napjának. S ezzel meg is lettek teremtve a kelta pogány hagyomány keresztény keretei, aminek hála mai napig ünnepeljük a Halloween-t.

 

Vitathatatlan azonban, hogy a Halloween-t Amerika tette naggyá, hiszen az USA-ban a karácsony után a második legnagyobb ünnepnek számít. S bár mint láttuk, gyökerei Európából erednek, népszerűsége akkor lódult meg, mikor a nagy burgonya vész idején írek tömegei vándoroltak ki az Ígéret Földjére, s vitték magukkal még kelta őseiktől megöröklött szokásaikat, köztük a Halloween-t. A töklámpást is az amerikai hatásnak köszönhetjük: míg a Brit-szigeteken főként tarlórépát vagy céklát faragtak, addig az USA-ban a tök terjedt el, egészen egyszerűen mert abból volt több…

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ősz Halloween
Az oldal tetejére